VMware ESXi Invalid Status Sorununun Çözümü

Bu yazımda ESXI’de Invalid statüsünde bulunan sanalları geri hayata nasıl döndürebilirsiniz bundan bahsedeceğim.

Sorunun çözümüne geçmeden önce buna sebep olabilecek ihtimallerden bahsedelim. Invalid hatası genellikle storage da meydana gelen hata, sanal makinenin dosyalarının manuel silinmesi veya storage ile sanalların fiziksel bağlantılarının kesilmesinden kaynaklı olabilir. Tüm bunlar dışında dün karşılaştığım olay ise şu; sanal vmx dosyaları kriptolanmış ve okunamaz hale gelmiş. Bu da invalid hatasına sebebiyet vermiş.

İnvalid stasündeki hiçbir sanal makinayı silemezsiniz bağlantısını kesemezsiniz veya düzenleyemezsiniz. Dolayısıyla arayüzden yapacağınız tüm işlemleri gerçekleştiremezsiniz.

ESXi ana bilgisayarındaki SSH konsolunu açarak ve birkaç komut yazarak ilgili sanal makinayı silebilir, unregister veya register yapabilirsiniz. ESXi’da SSH nasıl etkinleştiril bilmiyorsanız aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

ESXi’de SSH Nasıl Etkinlestirilir?

 

SSH servisini etkinleştirdikten sonra PuTTY ile ESXi CLI ekranına bağlanıyoruz. Tüm sanalları ve invalid statüsündekileri listelemek için aşağıdaki komutu kullanıyoruz.

vim-cmd vmsvc/getallvms | grep invalid

Yukarıdaki komutu girdikten sonra muhtemelen bir yada birden fazla invalid statüsündeki sanalların idlerinin listelendiğini göreceksiniz.

Skipping invalid VM ’11’

Yukarıdaki çıktıyı aldıktan sonra sanalın yeniden yüklenmesini sağlamak için aşağıdaki komutu giriyoruz. Sanal id’si ne ise onunla değiştirebilirsiniz.

vim-cmd vmsvc/reload 11

Sanal makina başarıyla yüklenirse ne mutlu size 🙂 Fakat sonuç olumsuz ise devam ediyoruz. Yeniden yükleme işe yaramadığı için sanal makinayı unregister yapıp sileceğiz. Aşağıdaki komutları sanal makinenin idsi ile değiştirip uygulayın. Aşağıdaki komut başarıyla uygulandığında esxi arayüzünde sanal makine silinecektir.

vim-cmd /vmsvc/unregister 11

Bu komut da işe yaramadıysa /etc/vmware/hostd/vmInventory.xml yoluna giderek ilgili xml dosyasında aşağıdaki kod parçasını bulup kaldırmalısınız.

  <ConfigEntry id=”0011″>
    <objID>11</objID>
    <secDomain>32</secDomain>
    <vmxCfgPath>/vmfs/volumes/ </vmxCfgPath>
  </ConfigEntry>

Düzenlemeniz bittiğinde aynı vmInventory.xml ismi ile kaydediniz.

Umarım faydalı olmuştur.

Not: Kapak görseli alıntıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu